website page counter

Τι είναι;

Η βδελλοθεραπεία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί ιατρικές βδέλλες για θεραπευτικούς σκοπούς. Αναφορές γι’ αυτήν ξεκινούν από την εποχή του Ιπποκράτη. Σήμερα η βδελλοθεραπεία διανύει περίοδο επιστημονικής αναγέννησης. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται πολλές έρευνες σχετικά με τη δράση της βδέλλας στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τρία διεθνή συνέδρια. Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά από γιατρούς που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν ειδική άδεια.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βδελλών

Από τα περίπου 650 είδη βδελλών μόνο τα τρία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Για την ιατρική χρήση οι βδέλλες εκτρέφονται σε ειδικά βιολογικά εκτροφεία. Η βιολογική επίδρασή τους έχει μελετηθεί σε βάθος στα βιοϊατρικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής. Η θεραπευτική δράση οφείλεται στις χημικές ουσίες του σιέλου της βδέλλας ο οποίος εισέρχεται στο αίμα. Περιέχει ουσίες που έχουν αντιπηκτική, αντιθρομβωτική, θρομβολυτική, αντιυπερτασική, αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική, αποτοξινωτική, λεμφοκινητική, αποιδηματική, βακτηριοστατική και αναλγητική δράση.

Η βδελλοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται ως κύρια θεραπεία ή και να συνδυάζεται αποτελεσματικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Που χρησιμοποιείται

Η βδέλλα ευεργετεί σε:
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις: αθηρωμάτωση, ισχαιμική καρδιοπάθεια, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κιρσούς.
 • Μυοσκελετικές παθήσεις: αρθρίτιδες, κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων, οστεοπόρωση, κακώσεις – τραυματισμούς, ρευματισμούς.
 • Αναπνευστικές παθήσεις: βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα.
 • Γυναικολογικές παθήσεις: υπογονιμότητα, μαστίτιδες, σαλπιγγίτιδα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα.
 • Ουρολογικές παθήσεις: υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα, ανδρική υπογονιμότητα, διαταραχές στύσης.
 • Ενδοκρινολογικές παθήσεις: δυσλειτουργία του θυρεοειδή.
 • Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος: χρόνιες γαστρίτιδες, χρόνια παγκρεατίτιδα, χρόνιες ηπατίτιδες, χρόνια κολίτιδα, εκκολπωματίτιδα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ραγάδες πρωκτού.
 • Νευρολογικές παθήσεις: νευραλγίες, αποκατάσταση μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νευρίτιδες, κεφαλαλγίες, ημικρανίες.
 • Χειρουργικές παθήσεις: μετεγχειρητικές ουλές, τροφικά έλκη, αγκυλώσεις, λεμφική στάση, φλεβική ανεπάρκεια, διαλείπουσα χωλότητα.
 • Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις: ρινίτιδα, ωτίτιδα, νευρίτιδα ακουστικού νεύρου, υπερτροφική αμυγδαλίτιδα, νόσος Meniere, εμβοές, ιγμορίτιδα.
 • Οφθαλμικές παθήσεις: εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, οφθαλμικές φλεγμονές, οίδημα - εκφύλιση ωχράς κηλίδας;).
 • Στοματικές παθήσεις: άφθες, περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα.
 • Δερματολογικές παθήσεις: αλλεργικές δερματοπάθειες, κνησμό, ξηροδερμίες, έκζεμα, ακμή, ψωρίαση.
 • Τέλος, εφαρμόζεται και για αισθητικούς σκοπούς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι αντενδείξεις περιλαμβάνουν αιμορροφιλία, διαταραχές της πήξης, αναιμία μεγάλου βαθμού, εγκυμοσύνη, κακοήθειες σε ενεργή φάση.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο

Αποτελείται από 5 ώς 12 συνεδρίες διάρκειας 40-60 λεπτών, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η εφαρμογή είναι ανώδυνη, ο θεραπευόμενος νιώθει μόνο έναν ήπιο νυγμό (τσιμπηματάκι) στην αρχή.

Ο θεραπευόμενος είναι απαραίτητο να προσέρχεται χωρίς να έχει κάνει χρήση αρωματικών (άρωμα, αποσμητικό), είτε καπνού τουλάχιστον 2 ώρες πριν την συνεδρία. Πριν την θεραπεία επιτρέπεται μόνο η χρήση άοσμου σαπουνιού.

Βδελλοπλαστική - Αισθητική - Κοσμετολογία

Η βδελλοθεραπεία είναι απόλυτα φυσική μέθοδος. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους αισθητικής υπερέχει επειδή δεν επιβαρύνει αλλά ωφελεί συνολικά την υγεία.
vdellothepia-aisthitiki.jpg
Με την πάροδο του χρόνου χάνεται ο μυϊκός τόνος και η ελαστικότητά του δέρματος, επειδή μειώνεται η πυκνότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Τα μόρια του κολλαγόνου, λόγω του ότι είναι πολύ μεγάλα, δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα από τις “αναζωογονητικές” κρέμες και τους ορούς.

Με τη χρήση της βδέλλας όμως, τίθεται σε λειτουργία ένας ειδικός μηχανισμός ανανέωσης του δέρματος. Το σάλιο της βδέλλας περιέχει κολλαγενάση, το ένζυμο που αποδομεί γερασμένα μόρια κολλαγόνου. Ταυτόχρονα, άλλα ειδικά ένζυμα του σάλιου δραστηριοποιούν την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και την παραγωγή νέων μορίων κολλαγόνου. Επιπλέον οι τοξίνες απομακρύνονται από τους ιστούς στο σημείο εφαρμογής, μέσω της λέμφου και μέσω του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Υπό την επήρεια των ουσιών που περιέχονται στο σάλιο της βδέλλας, ανοίγουν τα κλειστά τριχοειδή αγγεία, με συνέπεια να βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία στους ιστούς, το δέρμα να τρέφεται και να ενυδατώνεται, και να ξανακερδίζει τη χαμένη του νεότητα και σφριγηλότητα.

Εν τέλει, η βδέλλα μπορεί να γίνει ο καλύτερος αισθητικός για τη γυναίκα, αλλά και για τον άνδρα: ανανεώνει το δέρμα, λειαίνει τις ρυτίδες, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος, απαλλάσσει από οιδήματα, ακμή και δυσχρωμίες.

Η αναμφισβήτητη θεραπευτική δράση των βδελλών και τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα ένζυμά τους είναι σημαντικοί λόγοι για να επιλέξει κανείς την χρήση της βδελλοθεραπείας, η οποία ανοίγει ένα νέο δρόμο στη σύγχρονη Ιατρική.


Έντυπο

entypo-1__1141x800.jpg
entypo-2__1149x800.jpg

Εναλλακτικές Θεραπείες:

Επικοινωνία - Ραντεβού

Τηλεφωνήστε ή στείλτε το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

Επικοινωνία

 • Μ. Ασίας 37 Χαλάνδρι

 • proskurnia@gmail.com

 • 210 6818 706, 6948 516 131

 • www.doctor-bogila.gr

© Δρ Λιουντμίλα Μπογκίλα